Kinderparticipatie
Wij willen meedenken

Kinderen maken de opvang. Als kinderbegeleider heb jij heel wat goede ideeën om een fijne opvang te maken. Maar wat vinden de kinderen er zelf van? Als je hen vraagt wat ze willen, dan zeggen ze vaak “Walibi!” of “een zwembad” … fijn maar niet realistisch in jouw opvang. Het is dus aan jou om via de juiste aanpak te weten te komen wat kinderen echt willen én wat praktisch haalbaar is. Maar hoe doe je dat? Ontdek het hier.

Tijdens het (online) vormingstraject “Wij willen meedenken!” rond kinderparticipatie gaan we op zoek naar een goede manier om van kinderen te weten te komen hoe zij de opvang beleven en hoe zij hem willen verbeteren.

In een eerste (online) bijeenkomst krijg je achtergrondinformatie over kinderparticipatie. Je kan alle informatie ook op voorhand al doornemen via ons leerplatform. Deze WAHOE? – kennis (wat, waarom, wanneer, hoever, waarover, hoe van kinderparticipatie) gaan we vooral trachten te vertalen naar de eigen werking. Hierbij vertrekken we van de volgende vragen:

 • Welke leeftijden(en) willen we “horen”? 
                                                                
 • Welkte thema’s willen we met de kinderen bespreken?  
                              
 • Wat gaan we doen met de resultaten?

Resultaat van deze eerste bijeenkomst is een draaiboek waarin je een participatie-actie met jouw kinderen vorm geeft. Tijdens de opmaak van dit draaiboek heb je toegang tot verschillende informatiepakketjes om je hierbij te ondersteunen:

 • Verschillende voorbeelden van kinderparticipatie van kleuter tot tiener     
                                            
 • Hoe stel ik de juiste vragen aan kinderen     
     
 • Hoe bewaar ik de verzamelde informatie van kinderen om er daarna iets mee te kunnen doen?

Op een tweede (online) bijeenkomst bespreken we de verschillende draaiboeken en sturen we je  nog bij, zodat jouw participatie-actie in optimale omstandigheden kan georganiseerd worden. Als het mogelijk is, komen we jou hierbij ook live ondersteunen.

Na de participatie-actie met de kinderen hebben we een laatste (online) sessie waarin we ervaringen uitwisselen en de verdere aanpak van kinderparticipatie bekijken, zodat dit blijvend vorm kan krijgen binnen de werking van jouw kinderopvang.

Doorheen dit traject kan je gebruik maken van het materiaal op ons leerplatform én zijn we bereikbaar voor advies en ondersteuning. Meer weten? 

Ben je een kinderopvang van een openbaar bestuur? Dan kan je deze (online) vorming gratis aanvragen via het VVSG Vormingsfonds www.aanbodvormingsfonds.com/kinderopvang

Wil je graag met je team aan de slag met kinderparticipatie, contacteer ons en stel je vormingsvraag? Er zijn verschillende formules mogelijk …

We bieden ook nog andere thema’s online aan www.omvorming.be/online-vormingsaanbod/

Vind je dit uitnodigend?

Aarzel niet en contacteer ons. Wij helpen jou(w) vormingen te ontdekken en uit te werken!