Tool:
Herfstuitdagingen om de speelkansen van baby’s en peuters te verhogen

In een artikel in Lokaal blikken we terug, samen met het gemeentebestuur van Lebbeke, op het voorbije traject “Leren op de werkvloer. Werk maken van educatieve ondersteuning”, dat wij, samen met Speelmakers, mochten uitvoeren op vraag van VVSG Steunpunt Kinderopvang.

Ook in 2021-2022 wordt dit traject aangeboden. Alle kinderdagverblijven en diensten voor onthaalouders van openbare besturen, die graag werk willen van educatieve ondersteuning, vinden hiervoor het nodige materiaal op de website van het VVSG Steunpunt Kinderopvang, onder de noemer “Trofee. Samen sterk in de kinderopvang”. We ontwikkelden dit materiaal samen met Speelmakers vanuit onze begeleidingen in 2020 rond dit thema. Door de Corona-pandemie zijn we toen noodgedwongen moeten overschakelen op meer begeleiding op afstand. Zo ontstonden een heleboel methodieken om met je team van kinderbegeleiders of met de onthaalouders de kinderen actief te stimuleren, zowel op speel- als op taalvlak.

Onder de noemer Herfstuitdagingen willen we jou dit najaar graag inspireren om samen met je team de speel- en taalkansen van baby’s en peuters verder uit te breiden.

Zet eens één of meerdere van de volgende materialen in je speelruimte, kijk naar wat kinderen er allemaal mee doen, speel mee met hun spel en voeg er eventueel meer of andere materialen aan toe. Zo stimuleer je de experimenteerdrang van kinderen én laat je hen intens spelen en groeien:

• Doeken van verschillende formaten en texturen …

• Buizen van verschillende diktes en materialen, zoals plastic, karton, doorzichtig …

• Allerlei flesjes en potjes, met grote of kleinere deksels en doppen …

Huishoudelijke voorwerpen, zoals spatels, een dienblad, strijkplank, een fietspomp, wasspelden, bezem, wasrek …

 

Op onze Facebookpagina dagen we jouw team van kinderbegeleiders ook geregeld uit. Op Speelbank.be vind je nog meer ideeën om te werken met echt materiaal of met open eind materiaal.

Wil je met je team graag uitgebreider aan de slag met educatieve ondersteuning, contacteer ons gerust voor een aanbod op maat van jouw opvang.

Op Speelbank.be vind je ook een speeltip over het werken met loose parts of open eindmateriaal met heel veel concrete voorbeelden.

We verzamelden nog meer herfstuitdagingen hieronder:

• Ga op ooghoogte zitten met een kind, reageer enkel op wat het kind “zegt” en breng dus zelf niks (nieuws) aan

• Speel (binnen of buiten) met bloem, scheerschuim, vochtig zand, hooi of stro …

• Laat kinderen ‘proeven’ van hoogte met grote dozen, een stoel of zetel, een speelhuisje, glijbaan, podium … of ook ‘Hoe hoog kan ik springen, reiken, bouwen …?’

• Ga eens in gesprek met één van de stillere kinderen

• Breng buitenmateriaal naar binnen: bladeren, dennenappels, eikels, kastanjes, gras, groter rollend materiaal, speeltuigen …

• Breng ‘snelheid’ in het kinderspel: sokkenrace, met een autoband rollen, van een heuveltje lopen of rollen, hindernissenparcours, snel én traag lopen …

• Ga bij één of meerdere peuters zitten en stel prikkelende, open vragen: wat ban je aan het doen? Wat kan je daar allemaal mee doen? Wat denk je, zou … ook kunnen? Hoe wil je dat doen?

• Richt zowel binnen als buiten een volledig nieuwe speelhoek in. Laat je hiervoor inspireren door de interesses van de kinderen en door speelbank.be.

•Maak van een stukje muur een speelplek

•Maak een knus hoekje of kamp, binnen of buiten

TIP: maak een checklist, zoals op de foto, zodat je uitgevoerde uitdagingen kan afvinken. Vergeet niet om foto’s te maken en deze aan elkaar, aan de kinderen, de ouders, de directie, de buurt … te laten zien. Zorg dat het speelplezier ervan afspat!

Vind je dit uitnodigend?

Aarzel niet en contacteer ons. Wij helpen jou(w) vormingen te ontdekken en uit te werken!