Leesvoer:
Succes begint bij een gelukkig team

Bijna tegelijkertijd lazen wij het boek “Fulltime gepassioneerd. Succes begint bij een gelukkig team” en bracht het Vlaams Instituut Gezond Leven (Vigez) de Geluksdriehoek uit. Twee bronnen van “geluk” in de donkere Coronaperiode.

 

Fulltime-gepassioneerd

In “Fulltime gepassioneerd” van Linda Cappelle wordt op een heel toegankelijke en herkenbare manier een geslaagd welzijnsbeleid uit de doeken gedaan. Hierbij streef je naar de 5 G’s van gemotiveerde, gezonde, geïnformeerde, gelukkige en getalenteerde medewerkers. Het boek is geschreven voor leidinggevenden die écht willen inzetten op hun meest waardevolle bezit … de mensen in de organisatie. En dit begint al bij de sollicitatie waar je checkt of er wel een klik is tussen de kandidaat en de job, het team én de organisatie. Als die klik er is, krijg je een gelukkige werknemer. Daarnaast blijf je inzetten op een gezonde werkomgeving, op een open en duidelijke communicatie, op duurzame motivatie en werk je met de talenten en de kwaliteiten van je medewerkers.

De Geluksdriehoek van Vigez verzamelt alle belangrijke wetenschappelijke kennis over je gelukkig voelen en gelukkig zijn.
Met deze driehoek wil Vigez iedereen informeren en inspireren en bewuster maken over geluk. Op hun website vind je hierover veel bruikbaar materiaal om alleen of met je team na te denken over “gelukkig zijn”.

Zelf gingen we in een online sessie in gesprek met coördinatoren van de buitenschoolse kinderopvang over zorg voor het team en voor zichzelf. Naast een goeie babbel gaven we hen ook een hele reeks praktische tips mee om in te zetten in hun team.

En of ze dat deden! Het team van IBO ’t Evertje kreeg alvast heel wat mee rond de kerstperiode:

 

• In de loop van december wordt een teambijeenkomst gepland in het teken van de komende feestperiode.
• Alle begeleiders bezorgen aan de verantwoordelijke een liedje dat ze geweldig vinden, maar dat eigenlijk een beetje ‘fout’ is of een liedje dat hen persoonlijk sterk raakt.
• De verschillende liedjes worden dan één voor één afgespeeld op de teambijeenkomst en iedereen moet raden van wie het foute nummer komt. Prijs: een kraslot
• Daarnaast moet ieder teamlid ook een foto meebrengen waar hij of zij dan een persoonlijk verhaal bij kan vertellen.
• In de loop van november trekken de teamleden een naam voor wie ze dan een niet te duur cadeautje, liefst zelfgemaakt, kopen.
• Tijdens de teambijeenkomst worden de cadeautjes dan aan elkaar gegeven mét de nodige aandacht. Het is echt een 1 op 1-moment, waar de begeleiders elkaar ook complimentjes geven worden over het creatieve en goed bedachte cadeau. Zo kreeg de verantwoordelijke van één van de begeleiders een zelf gehaakt deken met haar hond op.
• Tenslotte is er een kort yogamoment: op een rustige muziekje wordt de zonnegroet gedaan
• De begeleiders kunnen zelf ook nog voorstellen doen voor een teamactiviteit die dag …
• Ook doorheen het jaar wordt er ‘gevierd’. Jarige teamleden zorgen per 2 voor een lekker hapje tijdens een teamvergadering: van een Franse kaasschotel of Bulgaars kaashapje over soep met Turks brood tot een eenvoudige brunch met daarbij gezonde bio-fruitsappen. Smakelijk!

Vind je dit uitnodigend?

Aarzel niet en contacteer ons. Wij helpen jou(w) vormingen te ontdekken en uit te werken!