Ik bijt niet!

Samen met een team kinderbegeleiders van IBO Kortenaken stonden we gedurende 2 halve dagen stil bij agressief gedrag van kinderen: soorten, oorzaken en vooral hoe gaan we ermee om in onze opvang. 

sdr

In het voorjaar van 2023 gaven we een workshop rond dit thema in het groene Hoge Rielen voor de kinderbegeleiders van de Kikoen-IBO’s.

 

Na de speelse opwarmer “Bruce Lee” vertrekken we van een algemene definitie van agressief gedrag, zodat duidelijk is voor iedereen waarover we praten. Daarna komen de verschillende soorten agressief gedrag aan bod. De deelnemers leren deze kennen aan de hand van foto’s en bijbehorende uitleg en noteren hun eigen voorbeelden bij elke soort. In groepjes staan ze dan, op basis van de eigen voorbeelden, stil bij hun eigen grenzen ten aanzien van dit gedrag. Om tot het belangrijkste inzicht te komen, namelijk dat er achter elk gedrag van een kind een aanleiding zit, gaan we dan doorheen de verschillende aanleidingen én gevolgen van agressief gedrag. Tenslotte denken de deelnemers na over preventieve aanpakken van agressief gedrag: hoe kunnen we dit gedrag beperken, maar ook over hoe best reageren op het moment dat het agressief gedrag zich voordoet. Tussendoor deden we nog meer spelletjes uit het boek “Speels omgaan met agressie. 134 spelletjes en oefeningen om op een creatieve manier conflicten op te lossen”

Op de vraag of ze iets nieuws hebben bijgeleerd, schreef één van de deelnemers: “Dat ik niet te koppig mag zijn als een kind boos is. Eerst laten afkoelen en nadien proberen babbelen.” Zo is het helemaal!

 

Vind je dit uitnodigend?

Aarzel niet en Contacteer ons. Wij helpen jou(w) vormingen te ontdekken en uit te werken!