Vormingsfonds – VVSG

Het VVSG Vormingsfonds biedt gratis vormingen aan voor kinderdagverblijven, diensten voor opvanggezinnen en buitenschoolse kinderopvang, georganiseerd door een lokaal bestuur.

Ons aanbod bestaat uit vormingen ter plaatse en online. Ons aanbod vind je hieronder.

Per vorming vind je een korte introductie. Meer weten? Open de fiche en/of ervaringen va op de werkvloer.

Aanvragen doe je via:

www.aanbodvormingsfonds.com

Je kan een aanvraag doen tussen november 2020 en eind mei 2022.

Er is een vormingsfonds voor de kinderopvang een één voor de ouderenzorg.

Kinderopvang – vormingen ter plaatse

Altijd en overal speelkansen creëren

In de kinderopvang krijgen kinderen veel ontdek-, experimenteer- en speelmogelijkheden. In dit traject gaan we op zoek naar manieren waarop jullie de speelkansen voor de kinderen kunnen optimaliseren. De start ligt min of meer vast, het vervolg van het traject is helemaal afgestemd op jouw opvang, maar als resultaat streven we naar een aantal acties op korte en lange termijn, waarmee jullie onmiddellijk aan de slag kunnen gaan.

Ervaringen

Fiche Vormingsfonds – Omvorming – Altijd en overal spelen

Speelschema: vervoeren

Kijken naar en inspelen op jongere kinderen

In deze vorming vertrekken we van een bepaald kindbeeld, staan we stil bij het leren van kinderen en overlopen we op welke manieren je ervoor kan zorgen dat jonge kinderen optimale ontwikkelkansen krijgen. We leren jullie m.a.w. KIJKEN naar de behoeftes van kinderen en dit op een heel praktische en eenvoudige manier mét maximaal resultaat.

Ervaringen

Fiche Vormingsfonds – Omvorming – Kijken naar en inspelen op jonge kinderen

Interactie tussen kinderen bevorderen

Het is voor de ontwikkeling van kinderen goed dat ze in aanraking komen met leeftijdsgenootjes en dit zowel in de voorschoolse als buitenschoolse kinderopvang. Zo kunnen ze oefenen om met elkaar om te gaan, samen te spelen, voor zichzelf op te komen of lief te zijn voor elkaar. Dit leidt uiteindelijk tot vriendschappen. In deze sessie staan we hierbij stil en focussen we op de rol die kinderbegeleiders kunnen spelen in het bevorderen van positieve interacties tussen kinderen.

Fiche: Vormingsfonds – Omvorming – Interactie tussen kinderen bevorderen

Met tieners aan de slag 

Jambersgewijs gaan we op zoek naar wie de tieners in de opvang zijn, wat ze graag doen en wat ze vooral willen. En dan? Verschillende onderdelen passeren de revue: wat spelen ze graag, hoe organiseren we dat, moeten we een tienerkot inrichten, hoe kunnen we ze blijven boeien, hoe kunnen we ze meer betrekken, willen we meer tieners op de opvang?

Ervaringen

Fiche Vormingsfonds – Omvorming – Met tieners aan de slag

Pimp je speelruimte 

De speelruimte binnen en buiten is dé speelplek bij uitstek. Klinkt logisch niet? In deze sessie bekijken we samen hoe we de speelruimte (nog beter) kunnen invullen met materiaal, speelhoeken en extra speelkansen waar jouw kinderen intens kunnen spelen en er geen speelchaos heerst.

Ervaringen

Fiche Vormingsfonds – Omvorming – Pimp je speelruimte

Mentoropleiding

Deze mentoropleiding biedt inzicht in jouw coachende rol als mentor en versterkt je in een aantal belangrijke competenties die je nodig hebt voor een goede begeleiding. De opleiding is ook een leerrijke uitwisseling van concrete ervaringen van mentoren onderling.

Ervaringen

Fiche Vormingsfonds – Omvorming – Mentoropleiding kinderopvang