Vormingsfonds – VVSG

Het VVSG Vormingsfonds biedt gratis vormingen aan voor kinderdagverblijven, diensten voor opvanggezinnen en buitenschoolse kinderopvang, georganiseerd door een lokaal bestuur.

Ons aanbod bestaat uit vormingen ter plaatse en online. Ons aanbod vind je hieronder.

Per vorming vind je een korte introductie. Meer weten? Open de fiche en/of ervaringen va op de werkvloer.

Aanvragen doe je via:

https://www.aanbodvormingsfonds.com/). 

Je kan een aanvraag doen tussen november 2020 en eind mei 2022.

Er is een vormingsfonds voor de kinderopvang een één voor de ouderenzorg.

Kinderopvang – vormingen online

Woordslangen gezocht 

Taalstimulering bij jonge kinderen is van levensbelang. In deze digitale opleiding bekijken we het belang van taal en taalstimulering, hoe kinderen taal verwerven om dan de 3 pijlers van taalstimulering toe te passen op jouw praktijk. We focussen op de taalstimulerende talenten van de kinderbegeleiders en maken jullie speelaanbod taliger a.d.h.v. diverse talige voorbeeldactiviteiten.

Fiche Vormingsfonds – Omvorming – Woordslangen gezocht

 

 

Wij willen meedenken

Kinderen maken de opvang. Als kinderbegeleider heb jij heel wat goede ideeën om een fijne opvang te maken. Maar wat vinden de kinderen er zelf van? Als je hen vraagt wat ze willen, dan zeggen ze vaak “Walibi!” of “een zwembad” … fijn maar niet realistisch in jouw opvang. Het is dus aan jou om via de juiste aanpak te weten te komen wat kinderen echt willen én wat praktisch haalbaar is. Maar hoe doe je dat? Ontdek het hier.

Ervaringen

Fiche Vormingsfonds – Omvorming – Wij willen meedenken

Je werking in woord en beeld

Documenteren betekent het vastleggen van belevingen en ervaringen van kinderen tijdens speelactiviteiten, verzorgingsmomenten, eetmomenten, rustmomenten, voorleesmomenten, gesprekjes … . Documenteren is zeker niet exclusief het domein van kinderdagverblijven. Ook in de buitenschoolse opvang of in opvanggezinnen kan documenteren bijdragen aan de pedagogische kwaliteit.

Fiche Vormingsfonds – Omvorming – Je werking in woord en beeld

sdr

Mentoropleiding

Deze mentoropleiding biedt inzicht in jouw coachende rol als mentor en versterkt je in een aantal belangrijke competenties die je nodig hebt voor een goede begeleiding. De opleiding is ook een leerrijke uitwisseling van concrete ervaringen van mentoren onderling.

Ervaringen

Fiche Vormingsfonds – Omvorming – Mentoropleiding kinderopvang